Wikipedia

Результати пошуку

пʼятниця, 17 листопада 2017 р.

Україна - країна нескорених!





День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). 
    Встановлене «з метою утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об'єктивної інформації про доленосні події в Україні початку XXI століття, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 року — лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору…» згідно з указом Президента України Петра Порошенка № 872/2014 «Про День Гідності та Свободи» від 13 листопада 2014 року.

  Україна – це територія гідності й свободи. Такими нас зробила не одна, а дві революції – наш Майдан 2004 року, який був Святом Свободи, і Революція 2013 року, Революція Гідності. Це був надзвичайно важкий іспит для України, коли українці продемонстрували свою європейськість, гідність, своє прагнення до свободи. 

І знов Майдан... І знову той Майдан...
І знову — море нашого народу...
Кружляє над людьми воєнний стан,
Та це ніщо, як прагне люд свободи!

І знову, як на збитки, заметіль...
А в пам’яті — Майдан минулих років...
Народ іде в столицю звідусіль,
А за плечима Кремль чеканить кроки.

І знов жбурляє снігом, як тоді,
А люди мерзнуть, та стоять, мов криця.
Протистояти лиш разом біді,
А в тій біді сьогодні є столиця.

То хто ж нас, люди, вивів на Майдан?
Хто нашу волю знову ігнорує?
Хто відповість за болі людських ран?
Знов боротьбою нехристь нас віншує.

А сніг мете, а вітер виє так,
Аж серце захлинається від болю.
О, Боже правий, покажи свій знак!
Не дай нам знов потрапити в неволю!

У влади я запитую, у них:
— Ви проти кого нагострили зброю?
Як можна газом бризкати у тих,
Хто дав вам право влади над собою?

Скажіть, як можна гнобити народ?
Чинити опір голосу народу?
Вже «Беркут» суне...
От вам воля... От...
За непокору Заходу і ...Сходу.

А волі хоче Захід, хоче й Схід,
І Захід, й Схід бажають разом жити.
А недруги плетуть колючий дріт...
І їсть нам очі знов північний вітер...
Після Майдану і до цих пір на території нашої держави немає спокою, розпочалися і продовжуються військові дії на Сході України, в ході яких було втрачено вже кілька тисяч життів солдат та мирних жителів.
Революція Гідності кардинально змінила напрямок розвитку держави та суспільства, згуртувала свідомих, зрілих громадян - справжніх патріотів Батьківщини. Але шанс на зміни дістався нам дорогою ціною - ціною людських втрат. Вічною раною на серці кожного українця буде пам'ять про героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, кожен з яких віддав за свої переконання найвищу ціну власне життя.
Без усякого сумніву, мине зовсім небагато часу і про захисників нашої держави писатимуть книги, зніматимуть кінофільми, на прикладах беззавітного служіння рідній Батьківщині, беззаперечного виконання священного обов’язку – стати на захист кордонів держави, коли в цьому є гостра потреба, – виховуватиметься не одне покоління українців. Бо вони – справжні герої, які у нерівному двобої протиставили  свій патріотизм, відповідальність, безмежну любов до країни, яку ототожнюють зі своїм рідним краєм, найдорожчими людьми. І саме за це їм наша людська вдячність і низький уклін.
Кожного дня, щогодини Україна завдяки таким чоловікам-героям, серед яких і наші славні земляки, виборює право бути суверенною, єдиною державою. Тож молімося за наших мужніх захисників і просімо у Бога одного: аби вони живими і здоровими і  якнайшвидше повернулися додому, до своїх матерів, дружин та дітей.

Минатимуть і дні, й роки,
Забудеться руїна,
Але в історію ввійдуть
Герої України.
Напишуть їхні імена
На обелісках слави.
Пишатись буде нація
Героями держави.
Стояли ж твердо до кінця,
Боролись за свободу,
Віддали молоді життя
За честь свого народу.
І плаче мати не одна —
Вже не побачить сина.
І батько плаче, і дитя,
Кохана і дружина.
Та пам’ять житиме в віках,
Не вмре і не загине.
Слава героям, слава їм
І слава Україні!







Немає коментарів:

Дописати коментар